Skip to main content

Koliko su kondomi doista sigurni? - Zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti

Kondomi su odavno dokazana kontracepcija i igraju važnu ulogu u zaštiti od spolno prenosivih bolesti ili neželjene trudnoće. Ali koliko su zaista sigurni? Ovaj post na blogu detaljno govori o sigurnosti kondoma, kako ga koristiti i kako ga zaštititi.

Kondomi za zaštitu od neželjene trudnoće

Kada se pravilno koriste, kondomi se smatraju iznimno pouzdanim kontracepcijskim sredstvom. Takozvani Pearl Index, koji mjeri sigurnost kontracepcijskih metoda, pokazuje da kondomi imaju visoku stopu zaštite kada se pravilno koriste.

Kada se pravilno koriste, kondomi imaju Pearl Index 2, što znači da će samo 2 od 100 žena zatrudnjeti nakon godinu dana korištenja kondomske kontracepcije. Kondomi su stoga 98% sigurni.

Međutim, treba napomenuti da je kod tipične uporabe - tj. uzimajući u obzir pogreške u primjeni ili moguće "nezgode s kondomom" - Pearl Index viši i postotak sigurnosti opada.

Kondomi za zaštitu od spolno prenosivih bolesti

Međutim, Pearl Index mjeri samo učinkovitost protiv trudnoće, a ne zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Dok hormonski kontraceptivi štite samo od neželjene trudnoće, kondomi predstavljaju fizičku barijeru patogenima i pomažu smanjiti rizik od spolno prenosivih infekcija kao što su HIV, gonoreja, klamidija i sifilis.

Važna, ali često zaboravljena je upotreba kondoma tijekom oralnog seksa kako biste se zaštitili od spolno prenosivih bolesti. Iako je rizik od prijenosa određenih bolesti tijekom oralnog seksa manji nego tijekom vaginalnog ili analnog odnosa, ipak postoji određena opasnost. Kondomi mogu pomoći smanjiti rizik.

Također se često ne primjećuje da su mnoge spolno prenosive bolesti posljednjih godina ponovno u porastu, kako u Europi tako iu drugim zemljama poput SAD-a. Kondomi su jedino kontracepcijsko sredstvo koje osim što štiti od neželjene trudnoće, nudi i dobru zaštitu od spolno prenosivih bolesti, zbog čega je iznimno važno koristiti kondome, posebice s novim partnerom ili s promjenom partnera.

Uobičajene pogreške pri korištenju kondoma

Kako bi kondom razvio svoj puni zaštitni potencijal, treba izbjegavati pogreške u uporabi.

Tipičan primjer je otvaranje pečata oštrim predmetima ili zubima, jer to može oštetiti kondom. Umjesto toga, slovo s pečatom treba prstima pažljivo potrgati na nazubljenoj strani. Najbolje je prije toga kratko osušiti prste ako su vlažni ili znojni kako vam kondom ne bi iskliznuo iz ruke.

Druga uobičajena pogreška pri primjeni je nedopuštanje protoka zraka na kraju spremnika. To može uzrokovati da kondom postane neugodno stegnut i veća je vjerojatnost da će se puknuti. Prilikom stavljanja kondoma uvijek ostavite dovoljno mjesta za sjemenu tekućinu na kraju tako da prstom nježno stisnete spremnik. Usput, ilustrirane upute pronaći ćete u svakom ulošku pakiranja.

Na kraju čina izvučeni kondom treba držati za dršku kako ne bi zapeo ili iscurio.

Osim toga, nepravilno skladištenje na mjestima s visokim temperaturama ili izravnom sunčevom svjetlošću može dovesti do materijalne štete koja narušava zaštitni učinak kondoma.

Stoga je važno čuvati kondome na hladnom i suhom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline.

Ovi jednostavni koraci mogu znatno povećati zaštitu od spolno prenosivih bolesti ili neželjene trudnoće.

Koliko su sigurni kondomi kojima je istekao rok trajanja?

Kondomi kojima je istekao rok trajanja nisu sigurni. Lateks koji se koristi za izradu kondoma s vremenom se razgrađuje i postaje porozan. Tako se lakše trgaju ili skliznu, što može dovesti do neželjene trudnoće ili spolno prenosivih bolesti.

Većina kondoma ima rok trajanja od 4 do 5 godina. Taj je datum uvijek otisnut na ambalaži i na samoj foliji za brtvljenje.

Možete utvrditi je li kondom još uvijek dobar gledajući sljedeće točke:

  • Rok valjanosti još nije istekao
  • Film nema poderotina, rupa i oštećenja
  • Kondom je gladak i podatan, nije ljepljiv ili lomljiv

Ako sumnjate u sigurnost kondoma, nemojte ga koristiti i umjesto njega upotrijebite novi.

Ako ipak ne želite baciti kondome kojima je istekao rok trajanja, već biste ih htjeli dobro iskoristiti, pogledajte naše savjete za korištenje kondoma kojima je istekao rok trajanja.

Sigurnost zbog odsutnosti hormonskih nuspojava

Iako hormonski kontraceptivi poput pilule, kontracepcijskog prstena ili kontracepcijskog flastera također učinkovito sprječavaju trudnoću, oni također nose potencijalne rizike i nuspojave.

Jedna od glavnih briga pri korištenju hormonskih kontraceptiva su moguće hormonske nuspojave, koje se mogu razlikovati od žene do žene. To uključuje promjene raspoloženja, debljanje, glavobolje, osjetljivost dojki i mučninu. Neke žene također imaju ozbiljnije nuspojave kao što su krvni ugrušci, povećan rizik od određenih vrsta raka ili smanjena plodnost nakon prestanka uzimanja hormona.

Nasuprot tome, kondomi ne sadrže hormone i ne utječu na prirodnu hormonsku ravnotežu tijela. Oni pružaju fizičku barijeru koja sprječava ulazak sperme u maternicu bez ometanja prirodnog hormonskog procesa u tijelu. To kondome čini privlačnom opcijom za žene koje žele izbjeći hormonsku kontracepciju.

Veličine kondoma i odgovaraju za sigurnost i osjećaj

Pristajanje i udobnost nošenja također su ključni za učinkovitost kondoma. Kondom koji je prevelik ili premalen vjerojatnije će skliznuti ili se pocijepati. Neodgovarajući kondom također može biti neudoban i ometati uživanje u spolnom odnosu. Stoga je važno odabrati pravu veličinu kondoma. MISTER SIZE dolazi u 7 različitih veličina kako bi svatko mogao pronaći pravi kondom.

Sada odredite veličinu kondoma

Zaključak

Kondomi su izuzetno sigurna kontracepcija kada se pravilno koriste. Ispravna primjena, skladištenje i kvaliteta igraju ključnu ulogu. Kondomi ne nude samo zaštitu od neželjene trudnoće, već i od spolno prenosivih bolesti. Stoga je preporučljivo razmotriti kondome kao dio sveobuhvatnog pristupa seksualnom zdravlju. U konačnici, sigurnost leži u pravilnom korištenju i odgovornom korištenju kontraceptiva.

Kondomi nude mnoge prednosti i samo nekoliko nedostataka u usporedbi s drugim kontraceptivima. Osim spomenute zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, kondomi su lako i jeftino dostupni jer ih se može kupiti gotovo svugdje bez ograničenja. Kondomi također nude trenutnu zaštitu, dok s mnogim drugim kontraceptivima morate pričekati neko vrijeme prije nego što počnu biti učinkoviti. Kondomi također obično nemaju nuspojava, osim možda u slučaju alergije na lateks, ali sada postoje i alternative bez lateksa.

Nedostatak koji se često spominje kod kondoma je nedostatak osjećaja tijekom spolnog odnosa. Upravo taj navodni nedostatak kondoma mi u Mister Sizeu želimo eliminirati. Zahvaljujući našim tankim, realističnim kondomima u pravoj veličini, imate savršen osjećaj tijekom spolnog odnosa, jer ništa ne sjedi neudobno, ne steže i ne sklizne. Istovremeno, naravno, to doprinosi sigurnosti.

Kupi kondome sada

Mister Size
Više artikala

Odredite pravu veličinu kondoma u 4 jednostavna koraka

Čitaj SAD

Postoje li temperature opasne za kondome?

Čitaj SAD

Pravilno staviti kondom – kako to učiniti a da ne bude dosadno

Čitaj SAD