Skip to main content

Rok trajanja kondoma - sve važne informacije

Kondomi su najraširenija kontracepcija na svijetu, a koriste ih i muškarci i žene. Relativno su jeftini i lako ih je nabaviti. Međutim, kondomi su namijenjeni samo za jednokratnu upotrebu i imaju ograničen rok trajanja zbog materijala od kojeg su izrađeni. Mnogi se stoga pitaju koliko dugo kondomi traju. U ovom ćete članku saznati sve o roku trajanja kondoma.

Koliko dugo traju kondomi?

Kondomi obično traju samo ograničeno vrijeme. Većina kondoma ima rok trajanja od dvije do pet godina ako se ne koriste i čuvaju na hladnom i suhom mjestu. Trajnost ovisi i o upotrijebljenom materijalu i o potrošenom mazivu. Naši kondomi Mister Size imaju rok trajanja od 5 godina od datuma proizvodnje. Tih 5 godina kao proizvođač navodimo na pakiranju u obliku roka valjanosti na kojem je navedeno koliko se kondom može čuvati. Važno je zabilježiti ovaj datum jer kondom možda više nije siguran nakon isteka roka valjanosti i npr. B. može se potrgati tijekom uporabe. Ako još uvijek imate kondome kojima je istekao rok upotrebe, trebali biste ih odmah baciti i upotrijebiti novi kondom. Prije uporabe kondoma također uvijek provjerite da kondom nije oštećen ili nepravilno pohranjen. Također biste trebali baciti oštećeni ili neispravno uskladišteni kondom i više ga ne koristiti za spolni odnos.

Kako da znam da kondom više nije izdržljiv?

Odgovor je zapravo prilično jednostavan: možete pronaći rok najbolje do na pakiranju i obično na svakom pojedinačnom kondomu. Ako su pravilno uskladišteni, kondom možete bez oklijevanja koristiti prije isteka roka trajanja, nakon toga više ne. Ali uvijek ovisi o tome kako su pohranjeni. Kao što je gore spomenuto, pod optimalnim uvjetima, kondomi se mogu čuvati do 5 godina. No treba imati na umu da se trajnost kondoma s vremenom smanjuje. Stoga je preporučljivo ne čekati predugo prije upotrebe. Također je važno pažljivo pročitati pakiranje i upute kako biste bili sigurni da pravilno koristite i skladištite proizvod.

Što se događa ako koristim kondom kojem je istekao rok trajanja?

Tijekom seksa nikada ne biste trebali koristiti kondome kojima je istekao rok trajanja, jer se kondomi kojima je istekao mogu puno lakše potrgati ili biti porozni. Ne pružaju pouzdanu zaštitu od spolno prenosivih bolesti niti od neželjene trudnoće. Zato vas molimo da odmah zamijenite kondome kojima je istekao rok trajanja.

Savjet: Kondome kojima je istekao rok trajanja ne morate uvijek bacati, ali ih više ne biste trebali koristiti tijekom seksa. Ali ono što je još uvijek razumno moguće je, na primjer, koristiti ga za uklanjanje kamenca iz slavine. Jednostavno napunite kondom nježno s malo octa i zatim navucite kondom preko slavine, dopuštajući da ocat natopi grlić slavine. Ostavite kondom u octu nekoliko sati, npr. B. preko noći na slavini. Zatim ga možete isprati čistom vodom i uklanjanje kamenca je završeno.

Kako mogu biti siguran da će mi kondomi trajati?

Većina kondoma izrađena je od prirodnog gumenog lateksa i ovaj je materijal relativno čvrst. Međutim, kondomi mogu s vremenom postati porozni i izgubiti svoju učinkovitost. Kako se to ne bi dogodilo prije nego što istekne rok trajanja, kondome uvijek treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Hladnoća manje oštećuje kondome nego jaka vrućina. Sve o tome kako kondomi podnose različite temperature možete saznati ovdje.

Nakon upotrebe, kondom treba odmah baciti

Kondomi su u osnovi namijenjeni za jednokratnu upotrebu i treba ih odmah nakon toga baciti. Ako ste jednom otvorili pečat kondoma i tada ga niste koristili, to je također razlog da ga kasnije ne koristite. Kondom je izložen svjetlu kada je pakiranje otvoreno i može se i osušiti. Oštećene ili otvorene brtve također treba zbrinuti.

Vašim kondomima je istekao rok trajanja? - Ponovno naručite sada

Naručite svoje odgovarajuće kondome u svojoj individualnoj veličini sada!

U dućan

Mister Size
Više artikala

Pravilno stavite kondom - kako to učiniti a da ne budete dosadni

Čitaj SAD

Prijateljstvo+, druženje, otvorene veze i poligamija – o čemu se radi u modernim modelima veza?

Čitaj SAD

Bez obzira koliko velik ili mali - volim svoj penis

Čitaj SAD