Skip to main content

Postoje li temperature opasne za kondome?

Kako kondomi podnose vrućinu i hladnoću? Što se događa ako se kondomi ljeti čuvaju prevruće, a zimi prehladno? Sve pojedinosti o pravim temperaturama za kondome saznajte u ovom članku.

kondomi ljeti

U principu, kondome treba dulje vrijeme čuvati samo na temperaturama do najviše 30° C. Naravno, to je ponekad izazov usred ljeta. Kondome također ne biste trebali trajno držati na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Međutim, kratkotrajno skladištenje od 3-4 dana na ekstremnoj vrućini do 40°C, primjerice tijekom transporta poštom, u vašem automobilu ili pakirnici, moguće je bez ikakvih problema. Čak i ljeti svoje kondome možete bez oklijevanja naručiti online ili ih ponijeti sa sobom na putovanje. Ako je duži toplinski val, a stan vam je npr. pod krovom i postaje više inkubator, onda svoje kondome možete čuvati i u hladnjaku, to im neće škoditi.

Ako se kondomi predugo čuvaju na žarkom suncu ili na visokoj vrućini, lateks s vremenom postaje sve lomljiviji i može se brže pocijepati. Na primjer, ako ste ih zaboravili u pretincu za rukavice u automobilu, ne biste ih više trebali koristiti. Novčanik ili torbica također nisu dobro mjesto za pohranu jer se ljeti često jako zagriju.

Usput: kontracepcijska pilula također ima problema s temperaturom ljeti. I ona se ne smije čuvati na temperaturi iznad 30 stupnjeva, inače se može izgubiti učinkovitost kontracepcijske pilule.

kondomi zimi

Mogu li kondomi podnijeti mraz? Da, možete. Niske temperature pa čak ni mraz nikako ne štete kondomima. Na trajnost kondoma ne utječe ni negativno ni pozitivno. Rok trajanja ostaje važeći kako je navedeno na pakiranju, čak i ako su vam se kondomi zimi smrzavali nekoliko dana, primjerice zato što ste ih naručili putem interneta.

Zaključak - kako čuvati kondome?

Čuvajte svoje kondome na hladnom i suhom mjestu daleko od svjetlosti; pakiranje kondoma pruža dobru zaštitu od svjetlosti. Na normalnim temperaturama ispod 30 Celzijevih stupnjeva nemate se čega bojati. Ako je najavljen toplinski val i u stanu vam je duže vrijeme pretoplo, možete prijeći na hladnjak. Međutim, kratka razdoblja veće vrućine tijekom transporta ne oštećuju kondom.

Odgovore na druga pitanja o kondomima Mister Size možete pronaći u našim FAQ-ovima:

Mister Size
Više artikala

Dobar seks ne mora biti savršen

Čitaj SAD

Pilula - stvarno pravi put do ravnopravnosti u seksu?

Čitaj SAD

Kondomi i lubrikant – tako seks teče kao podmazan

Čitaj SAD