Skip to main content

Što je Pearl Index - i zašto su kondomi dobri!

Ako se bavite kontracepcijom i njihovom učinkovitošću, prije ili kasnije naići ćete na Pearl Index. Ovdje možete saznati što ova mjera govori, kako se izračunava i koliki je Pearl indeks kondoma!

Što je Pearl Index?

Pearl Index je mjera sigurnosti kontracepcijskih sredstava. Što je niži Pearl indeks, to kontracepcijska metoda bolje djeluje.

Točnije, Pearl indeks pokazuje koliko od 100 žena zatrudni unutar godine dana, iako su koristile određenu kontracepciju.

Kako se izračunava Pearl indeks?

Indeks Pearl može se izračunati pomoću sljedeće formule:

((broj trudnoća x 12 mjeseci) x 100) /(broj žena x mjeseci korištenja)

Pearl indeks 2 znači da su u jednoj godini 2 od 100 žena zatrudnjele unatoč kontracepciji.

Međutim, u većini slučajeva vrijednost se samo ekstrapolira na 100 žena i 1 godinu, bez činjenice da je toliko žena stvarno sudjelovalo u studiji tijekom tog razdoblja (vidi primjer izračuna).

Primjer izračuna Pearl indeksa: 85 žena testira novu kontracepcijsku pilulu 6 mjeseci. 1 žena zatrudni unatoč uzimanju.

= ((1 trudnoća x 12 mjeseci) x 100) /(85 žena x 6 mjeseci korištenja) = 1200 /510 = 2,35

Dakle, nova pilula bi imala Pearl indeks od 2,35.

Ekstrapolirano, 2,35 od 100 žena zatrudnjelo bi unutar godinu dana da su koristile nove kontracepcijske pilule.

Odakle dolazi Pearl Index?

Pearlov indeks izumio je američki statističar Raymond Pearl 1930-ih godina i po njemu je dobio ime. Cilj je bio razviti jednostavnu metodu mjerenja učinkovitosti kontracepcijskih sredstava.

Koliko je pouzdan Pearl Index?

Pearl Index zgodna je mjera za površnu usporedbu kontracepcijske zaštite različitih kontraceptiva. No, u to se ne treba slijepo oslanjati jer se vrlo malo ili uopće ne uzimaju u obzir bitni čimbenici koji imaju veliki utjecaj na plodnost.

Nije uključeno u Pearl Index:

  • Starost žene (plodnost opada s godinama)
  • Općenito, individualna, genetski određena plodnost
  • Životne navike žena (npr. prehrana, pušenje)
  • Seksualna aktivnost/učestalost spolnih odnosa
  • bolesti ili lijekova

Teoretski bi proizvođač kontraceptivnih sredstava stoga mogao provesti Pearl Index studiju i dopustiti sudjelovanje samo ženama koje su seksualno apstinentne, odnosno koje uopće nemaju spolne odnose.

Naravno, Pearl Index je tada 0, budući da niti jedna žena ne zatrudni tijekom njegova istraživanja. Tada može reklamirati svoju kontracepciju s odličnim rezultatom, iako je zapravo lažna.

Također treba napomenuti da Pearl Index mjeri samo kontracepcijsku zaštitu. Ne uzima se u obzir štiti li dotično kontracepcijsko sredstvo i od spolno prenosivih bolesti iu kojoj mjeri.

Kondom je jedina kontracepcija koja štiti od spolno prenosivih bolesti – a ne sadrži hormone!

Kondom ima Pearl indeks od 2 do 12, ovisno o tome jesu li učinjene pogreške u uporabi.

Savjeti o pravilnom korištenju kondoma

Zašto je kondom ipak svestrani talent kada je riječ o kontracepciji: Za razliku od pilule, spirale i sličnog, kondom štiti i od spolno prenosivih bolesti kao što su HIV i gonoreja. Stoga se kondom ne smije odreći, osobito kod slučajnih poznanstava i veza za jednu noć. No, kondomi imaju i svoje prednosti u dugotrajnim partnerstvima i vezama: nema potrebe za korištenjem hormonske kontracepcije koja može uzrokovati ozbiljne nuspojave poput poremećaja krvarenja, mučnine, tromboze i depresije.

S odgovarajućom veličinom kondoma jedva ćete osjetiti kondom ili ga uopće nećete osjetiti

Zašto mnogi još uvijek rade bez kondoma? Osobito se muškarci često žale na gubitak osjećaja ili im kondom smeta. U većini slučajeva, međutim, jednostavno se koristi pogrešna veličina kondoma, zbog čega kondom sklizne, prikliješti ili se čak odreže.

Uz pravu veličinu kondoma sve štima: kondom na penisu, a time i emocionalni doživljaj tijekom seksa. Ovdje saznajte svoju odgovarajuću veličinu kondoma i osigurajte svoj kondom MISTER SIZE koji savršeno pristaje, primjerice u praktičnom probnom setu.

Kupi kondome sada

Mister Size
Više artikala

Pravilno stavite kondom - kako to učiniti a da ne budete dosadni

Čitaj SAD

Prijateljstvo+, druženje, otvorene veze i poligamija – o čemu se radi u modernim modelima veza?

Čitaj SAD

Bez obzira koliko velik ili mali - volim svoj penis

Čitaj SAD