Skip to main content

Od kada postoje kondomi? - Povijest kontracepcije

Kontracepcijska sredstva poput kondoma imaju dugu i fascinantnu povijest koja se proteže stoljećima. Među brojnim metodama koje su se vremenom razvile posebno mjesto zauzima kondom. U ovom članku ćemo pogledati podrijetlo i evoluciju kondoma - jednog od najstarijih svjetskih kontraceptiva.

Antički počeci

Povijest kondoma može se pratiti do davnih vremena, s nekim kipovima, npr. Npr., u starom Egiptu jasno se mogu vidjeti "odjeveni" penisi. Postoje zapisi iz Francuske mnogo ranije, gdje su u Les Combarellesu pronađeni penisi umotani u planinske slike. Slike su stare oko 14.000 godina. Međutim, kondomi u to vrijeme nisu bili izrađeni od lateksa ili gume kakve danas poznajemo, već su bili izrađeni od životinjskih ili biljnih materijala poput crijeva ili tkanina. Ti rani oblici nisu se nužno koristili kao kontracepcijska sredstva, već su imali ritualnu ili medicinsku svrhu, bili su namijenjeni zaštiti od bolesti ili u borbi, ili su jednostavno bili nakit ili statusni simboli.

Kralj Minos – pretpostavljeni prvi korisnik kondoma?

Kralj Minos od Krete često se smatra jednim od prvih dokumentiranih korisnika kondoma. Prema grčkoj legendi, zaštitio je svoju ženu Pasifaju koristeći vrstu kondoma napravljenog od kozjeg mjehura, jer je njegova prva ejakulacija bila kobna.

Vjeruje se da su se u davna vremena životinjski mjehuri često koristili kao kontracepcija, barem kao zaštita od spolno prenosivih bolesti. Kako bi se povećala postojanost čovjeka, korišteni su pokrivači od raznih materijala, uključujući kožu, metal, lišće i slamu.

Međutim, učinkovitost ovih metoda kao kontracepcije bila je ograničena, a njihova distribucija svakako ograničena na određene regije. U isto vrijeme, biljne tvari, lišće, ulja, pa čak i neobične tvari poput krokodilskog izmeta spominjale su se kao preporučena kontracepcijska sredstva za žene.

Napredak u kasnom srednjem vijeku i renesansi

Tijekom srednjeg vijeka u Europi korištenje kondoma nije se smatralo samo zaštitom od neželjene trudnoće, već i kao zaštitom od spolno prenosivih bolesti. U to vrijeme kondomi su se izrađivali od raznih materijala kao što su životinjska iznutrica, lan ili svila i tretirani raznim tvarima kako bi se povećala njihova učinkovitost.

Posebno je sifilis bio zastrašujuća epidemija u 16. stoljeću i dao je talijanskom liječniku Falloppiu ideju o korištenju lanenih vrećica natopljenih tekućinom preko penisa tijekom spolnog odnosa za zaštitu od bolesti.

U 17. stoljeću engleski dvorski liječnik koji je ušao u povijest kao "Dr. Condom" čak je proglašen vitezom zbog ideje korištenja ovčjih crijeva.

Podrijetlo riječi kondom

Ne postoji čak ni suglasnost među lingvistima kako je riječ (Condom na engleskom) nastala. Priča o mogućem podrijetlu seže do liječnika iz 17. stoljeća koji je radio na dvoru engleskog kralja Charlesa II. i navodno je preporučivao ovčja crijeva za sprječavanje bolesti i trudnoće. Međutim, točno ime, je li njegovo pravo ime bilo "Dr. Condom" ili možda "Dr. Conton", ostaje nejasno i nije nepobitno dokazano.

Alternativna teorija ukazuje na grad Condom u jugozapadnoj Francuskoj, koji je možda povezan s nastankom pojma. Drugi pak stručnjaci taj izraz naposljetku izvode iz latinskih riječi “cum” (sa) i “domus” (kuća, kupola, krov). Unatoč intenzivnim istraživanjima, podrijetlo pojma ostaje nejasno, što je navedeno u relevantnim rječnicima pod natuknicom "kondom".

18. stoljeće i Casanova

Slavni Giacomo Casanova bio je strastveni korisnik kondoma u 18. stoljeću. Proslavio se korištenjem ljubavnih omotača, vjerojatno napravljenih od životinjskih crijeva, za svoje razuzdane užitke. Iako su kondomi već bili uobičajeni u to vrijeme, i dalje su se izrađivali ručno i stoga su bili skupi.

Ideja o bacanju kondoma nakon upotrebe bila je nezamisliva u to vrijeme! Umjesto toga, gornji slojevi korišteni su nekoliko puta, između njih su čišćeni, sušeni i učinjeni podatnima uljem i mekinjama. Kad je bilo potrebno, čak su ih i krpali izdržljivim materijalima poput koštanog ljepila i životinjskih crijeva.

Tadašnja luksuzna verzija kondoma bila je podstavljena baršunom i svilom.

Proboj u 19.st

Prijelomni trenutak za kondom dogodio se sredinom 19. stoljeća, kada je Charles Goodyear razvio tehniku vulkanizacije za gumu od biljnog soka. Ova inovacija omogućila je korištenje gumenog lateksa (gume) kao elastičnog i vodootpornog materijala - ne samo za automobilske gume, već i za kondome. Godine 1855. Goodyear je svijetu predstavio prvi gumeni kondom koji je pušten u prodaju 1870. godine. Zahvaljujući vulkanizaciji počela je masovna proizvodnja kondoma u tvornicama, čime su postali kvalitetniji i znatno jeftiniji nego prije.

Poznati pisac George Bernard Shaw opisao je ovaj gumeni kondom kao najvažniji izum 19. stoljeća. Goodyearov kondom imao je debljinu stjenke od 1-2 mm (u usporedbi s današnjim standardom od 0,06 mm) i imao je uzdužni šav.

20. stoljeće i Julius Fromm - kamen temeljac današnjeg kondoma

Godine 1912. Julius Fromm napravio je revolucionarni izum koji je imao trajan utjecaj na povijest proizvodnje kondoma. Umačući staklenu tikvicu u otopinu lateksa, razvio je inovativnu metodu izrade kondoma. Rezultat ovog procesa bili su ultratanki kondomi sa spremnikom koji je povećao sigurnost i udobnost tijekom korištenja, a sve bez dosadnih šavova.

Julius Fromm je otišao korak dalje i nedugo zatim predstavio strojnu proizvodnju kondoma. Ova automatizacija ne samo da je revolucionirala brzinu proizvodnje, već je također pridonijela dosljednosti i kvaliteti proizvedenih kondoma. Strojna proizvodnja omogućila je proizvodnju kondoma u većem opsegu i s preciznom ponovljivošću, čime je povećana dostupnost ovog važnog kontracepcijskog sredstva općoj populaciji.

21. stoljeće - trenutno stanje razvoja kondoma i uvođenje veličina kondoma

Danas se kondomi još uvijek proizvode u staklenim balonima, što je izumio Julius Fromm. Međutim, u međuvremenu postoje brojni oblici, boje, kondomi s okusom, različite debljine stjenke i također različite veličine kondoma. Kondomi su danas također etablirana metoda kontracepcije; na primjer, samo u Njemačkoj 2000. godine prodano je preko 200 milijuna kondoma. 2023. godine kondom će zamijeniti sve druge metode kontracepcije kao broj 1, barem u Njemačkoj.

Ideja savršeno prianjajućih kondoma rasla je od 2001. nadalje, pod velikim utjecajem Jana Vinzenza Krausea, izumitelja kondoma MISTER SIZE. Cijelu priču možete pronaći ovdje: MISTER SIZE Story - Vizija iskustva savršenog kondoma

Sigurnost kondoma sada je vrlo visoka kada se koristi ispravna veličina i koristi se ispravno. To je sigurno i zbog činjenice da su kondomi sada podvrgnuti strogim kontrolama kvalitete i da su službeno odobreni medicinski proizvod. Time se osigurava pouzdana zaštita od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Zaključak

Povijest kondoma karakterizira kontinuirani razvoj i poboljšanje. Od drevnih početaka do modernih, visokotehnoloških varijanti, kondomi su prešli dug put. Danas su ne samo učinkovita kontracepcija, već i važno sredstvo u borbi protiv spolno prenosivih bolesti. Povijest kondoma pokazuje kako su ljudska društva tijekom vremena tražila rješenja za postizanje kontrole nad svojom reprodukcijom, istovremeno štiteći svoje seksualno zdravlje.

Mister Size
Više artikala

Pravilno stavite kondom - kako to učiniti a da ne budete dosadni

Čitaj SAD

Prijateljstvo+, druženje, otvorene veze i poligamija – o čemu se radi u modernim modelima veza?

Čitaj SAD

Bez obzira koliko velik ili mali - volim svoj penis

Čitaj SAD