Skip to main content

Spermicid i kondomi

U svijetu kontracepcije postoje brojne mogućnosti, od hormonskih metoda do metoda barijere. Jedan pristup o kojem se često raspravlja je uporaba spermicida. Smatra se da te kemijske tvari inhibiraju pokretljivost spermija i stoga smanjuju vjerojatnost trudnoće. No, koliko su zapravo sigurni i postoje li možda bolje alternative? U ovom postu na blogu pogledat ćemo spermicide, njihove potencijalne nuspojave i zašto su dobro prianjajući kondomi odgovarajuće veličine pouzdana i bolja alternativa.

Spermicidi u fokusu

Spermicidi su kemijske tvari kao što su: B. Nonoxynol-9, koji su dostupni u obliku gelova, krema, pjene ili čepića. Njihova glavna svrha je ometati pokretljivost spermija ili ubiti spermije, čime se sprječava oplodnja. U ponudi su i neki proizvodi koji se temelje na stvaranju posebno kiselog okoliša u vagini i na taj način čisto ometaju pokretljivost spermija. U smislu definicije, ovo nije pravi spermicid jer ne ubija spermu. Ovi proizvodi se mogu naći npr. B. kao gel sa z. B. limunska ili mliječna kiselina.

Iako su lako dostupni kao kontracepcijsko sredstvo, spermicidi imaju neke potencijalne nedostatke. Na primjer, kada se koriste sami, imaju samo Pearl Index od 3-21, što znači da između 3 i 21 posto žena zatrudni unutar godinu dana unatoč korištenju spermicida. Nadalje, spermicidi također imaju potencijalne nuspojave.

Nuspojave i nedostaci spermicida

  1. Iritacija i alergije: Neki ljudi mogu biti osjetljivi na kemikalije sadržane u spermicidima, što može izazvati iritaciju ili alergijske reakcije u vaginalnom području.

  2. Potrebna česta uporaba: Spermicidi se moraju koristiti neposredno prije spolnog odnosa, jer potencijalno mogu ometati spontanu intimnost.

  3. Nesigurnost kada se nepravilno koriste: Učinkovitost spermicida može se smanjiti ako se ne koriste ispravno. To predstavlja opasnost od neželjene trudnoće.

  4. Nema zaštite od spolno prenosivih bolesti: Spemicidi ne štite od HIV/AIDS-a i drugih spolno prenosivih bolesti

  5. Niska učinkovitost: Ako se spermicidi koriste kao jedina kontracepcijska sredstva, njihova je pouzdanost nažalost niska; obično barijerna metoda, kao što je npr. B. može se koristiti dijafragma

Bolji izbor: odgovarajući kondomi prave veličine

Dok spermicidi mogu biti opcija, postoji jednostavna i pouzdana alternativa: kondomi odgovarajuće veličine. Evo nekoliko razloga zašto su kondomi odgovarajuće veličine koji dobro pristaju bolji izbor od upotrebe spermicida:

  1. Zaštita od spolno prenosivih bolesti: Kondomi ne samo da predstavljaju učinkovitu barijeru protiv sperme, već štite i od spolno prenosivih infekcija.

  2. Nema kemijskih nuspojava: Za razliku od spermicida, kondomi ne sadrže nikakve kemijske tvari koje bi potencijalno mogle izazvati iritaciju ili alergijske reakcije.

  3. Jednostavan za korištenje: Kondomi se mogu staviti unaprijed, što ne utječe na spontanu intimnost. Također su jednostavni za korištenje i ne zahtijevaju komplicirane upute.

  4. Raznolikost veličina i materijala: Kondomi dolaze u različitim veličinama kako bi odgovarali individualnim potrebama. Kondom koji dobro pristaje smanjuje rizik od skliznuća ili pucanja i osigurava dobar osjećaj tijekom spolnog odnosa.

Također je važno znati: ako se kondomi i spermicid koriste zajedno, to često nije preporučljivo, budući da mnogi spermicidi nisu odobreni za upotrebu zajedno s kondomima jer mogu napasti materijal kondoma i tako u konačnici osigurati manju sigurnost.

Zaključak

Spermicidi mogu biti opcija za neke ljude, ali njihove potencijalne nuspojave i nesigurnosti upotrebe ne čine ih idealnim izborom za svakoga. Kondomi odgovarajuće veličine koji dobro pristaju nude sigurnu, učinkovitu i nekompliciranu alternativu. Pri odabiru kontracepcijskog sredstva važno je uzeti u obzir individualne potrebe i sklonosti. U konačnici, sigurnost je najvažnija, a odgovarajući kondomi mogu pružiti pouzdano rješenje za parove koji se žele zaštititi i od neželjene trudnoće i od spolno prenosivih infekcija. Ako kondom pristaje i pravilno se koristi, kondomi pružaju veću zaštitu od neželjene trudnoće od spermicida, stoga uporaba spermicida nije potrebna.

Mister Size
Više artikala

Kako se možete zaštititi od spolno prenosivih bolesti?

Čitaj SAD

Kontracepcijske metode za muškarce: postoje ove nove i stare

Čitaj SAD

Povećajte potenciju kao muškarac, tako ćete poboljšati svoju potenciju

Čitaj SAD