Skip to main content

Pilula - stvarno pravi put do ravnopravnosti u seksu?

Kada su prve kontracepcijske pilule došle na tržište šezdesetih godina prošlog stoljeća, ubrzo su postale simbol ženskog samoodređenja i jednakosti. Jer konačno je mogla potpuno neovisno o muškarcu odlučiti želi li imati djecu ili ne. Super stvar u tom smislu. Ali ono što je nekoć počelo kao oslobođenje danas stavlja mnoge žene pod pritisak: kada hormonska intervencija odjednom više ne djeluje kao samoodređenje i kada nema pravih alternativa.

Zašto se podjednako isplati i ženama i muškarcima da konačno nešto promijene i u budućnosti zajedno razmišljaju o kontracepciji:

Je li kontracepcija ženski posao?

Budući da je pilula jedna od najsigurnijih i najjednostavnijih kontracepcijskih metoda, na mnogim je mjestima postalo uobičajeno za žene napraviti odgovarajuće pripreme. Mnogi su muškarci vjerojatno sretni zbog toga jer su možda imali iskustva u kojima su kondomi (nepravilno korišteni) značajno smanjili osjećaj ili čak puknuli. I u svakom slučaju: ako toliko mladih žena čak uzme pilulu puno prije svog prvog seksualnog iskustva kako bi akne stavile pod kontrolu - što bi moglo govoriti protiv toga? Ali osim činjenice da bi kondom trebao biti glavni prioritet u mnogim situacijama samo zbog infekcije: je li kontracepcija doista posao žene? Jer iako se pilula na prvu čini tako jednostavnom, ima i brojne nedostatke - od promjena raspoloženja preko fizičkih poremećaja do potpunog nestanka spolne želje.

Odvojite vrijeme za razmatranje alternativa.

Ako vi, kao žena ili vaša partnerica, niste jedna od onih žena koje mogu piti pilule dugi niz godina bez nuspojava ili ako hormonska kontracepcija jednostavno više nije opcija, trebali biste odvojiti malo vremena i informirati se o alternativama . Nažalost, savršena metoda kontracepcije ne postoji – sve imaju svoje prednosti i nedostatke. No mogućnosti je mnogo i na kraju svatko za sebe mora odlučiti što mu najviše odgovara. Važno je da sami donesete odluku o svemu što ima veze s vašim tijelom. Jer osim sterilizacije i kondoma, kontracepciju koriste gotovo isključivo žene i ponekad je povezana sa značajnim fizičkim intervencijama (npr. s bakrenom spiralom ili tromjesečnom injekcijom). Najvažnija stvar o kontracepciji: morate u potpunosti podržavati svoju metodu i osjećati se ugodno s njom.

Odlučite zajedno o metodi kontracepcije

Informirati se i zajedno donositi odluke znači preuzeti odgovornost za oba partnera. Sve metode kontrole rađanja imaju svoje prednosti i nedostatke. Što posebno govori o kondomima: Mnoge žene ponovno otkriju svoj libido nakon što prestanu koristiti hormonske metode kontracepcije. Lijepa nuspojava od koje oba partnera imaju koristi!

Srebrni metak: zajedničko preuzimanje odgovornosti

Naravno, činjenica da je odluka o vlastitom tijelu uvijek vlastita ne isključuje zajedničke odluke. Najbolje je kada se oboje osjećate ugodno s novom metodom kontracepcije i zajedno preuzmete odgovornost. Ovdje je vrijedno ponovno razmisliti o kondomu. Jer ovdje i žena i muškarac mogu preuzeti glavnu riječ i oboje su jednako odgovorni za kontracepciju. Možete jednostavno naizmjenično kupovati i sami odlučiti želite li otići u trgovinu koja vam je blizu ili jednostavno naručiti putem interneta - tako da su troškovi i (mali) napor raspoređeni apsolutno pošteno. Iznad svega, posjet liječniku nije potreban i ne morate učiniti ništa oko čega biste mogli biti zabrinuti. A što se tiče mogućih poteškoća s kondomima, ne brinite: nakon što ovdje pronađete odgovarajuću veličinu kondoma, rasprostranjeni nedostaci nisu ništa više od neutemeljenih isprika. Sve savršeno pristaje i možete uživati u intenzivnom i sigurnom seksu.

Pametno kombinirajte metode kontracepcije – npr. B. NFP + kondom

Naravno, možete i kombinirati različite metode kontracepcije. Prirodno planiranje obitelji (NFP), na primjer, uzbudljiv je koncept koji ženi omogućuje da koristi signale iz svog tijela kako bi otprilike odredila kada će ovulirati. Da bi to učinila, svako jutro mjeri tjelesnu temperaturu i nekoliko puta dnevno takozvanu cervikalnu sluz. Dugoročno gledano, to rezultira mjesečnim vremenskim okvirom od oko 12 do 14 dana oko plodne faze kada je važna kontracepcija s kondomom. Ostalim danima možete bez dodatne metode kontracepcije. Za zaštitu od bolesti kondom je naravno i dalje prikladan - zato je NFP posebno prikladan za seks u dugotrajnim vezama. Uz apsolutno savjesnu primjenu, NFP se smatra sigurnim kao i pilula. Prije nego isprobate ove ili druge metode, uvijek se detaljno informirajte o odgovarajućim rizicima kako biste uvijek bili na sigurnoj strani.

Napokon opet uživam u odličnom seksu

Ako ste bili na pilulama i sada prelazite na drugu metodu kontracepcije, to će vjerojatno napraviti razliku – na vrlo pozitivan način. Mnoge žene iznenada ponovno otkriju svoj libido i osjete želju za seksom koji je bio potpuno zaboravljen. Ovo čak može donijeti potpuno novi poticaj vašoj vezi, koji biste trebali ponijeti sa sobom. Uostalom, u potpunosti zaslužujete dobar seks. Jer jednakost i podijeljena odgovornost mogu biti iznimno seksi.

Mister Size
Više artikala

Iskoristite to više - sa seksualnim fantazijama u vašem osobnom mentalnom kinu

Čitaj SAD

Jedan kao nitko drugi – što su različiti oblici penisa

Čitaj SAD

Imaju li ljudi danas manje seksa?

Čitaj SAD