Skip to main content

Kondom zamjenjuje kontracepcijske pilule kao kontracepcijsko sredstvo broj jedan u Njemačkoj

Vremena se mijenjaju, pa tako i kada je riječ o kontracepciji. Prema aktualnoj publikaciji od 16. studenoga 2023. koju je izdao Savezni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA), aktualni podaci iz reprezentativnog ponovljenog istraživanja o kontracepcijskom ponašanju među odraslim osobama u Njemačkoj 2023. pokazuju da je kondom zamijenio kontracepcijske pilule kao preferirano kontracepcijsko sredstvo. u Njemačkoj.

Tablete gube popularnost

Upotreba pilula je u opadanju. U 2023. samo je 38 posto ispitanih koristilo ovu hormonsku kontracepciju, u usporedbi s 55 posto u 2007. Snažna promjena ogleda se u činjenici da je, s 53 posto, kondom sada češći od pilule prvi put od 2007. (36 posto udjela).koristi se za kontracepciju. Ova promjena kontracepcijskog ponašanja temelji se na sve kritičnijem odnosu prema hormonskim kontracepcijskim metodama. Sve druge kontracepcijske metode igraju ulogu samo u malom dijelu stanovništva.

Kritika hormonske kontracepcije je sve veća

Sve je manje prihvaćanje hormonskih kontracepcijskih metoda. 61 posto žena i muškaraca vidi negativne učinke hormonske kontracepcije na tijelo i dušu. Za usporedbu, u 2018. samo 48 posto slagalo se s tom tvrdnjom. 15 posto žena koje koriste kontracepciju navodi opće odbacivanje pilule ili hormonske kontracepcije, u usporedbi sa samo 1 posto prije dvanaest godina.

Ono što posebno upada u oči je kritičan odnos mladih prema hormonima. Udio korisnika tableta među osobama u dobi od 18 do 29 godina pao je sa 72 na 46 posto u dvanaest godina. Istodobno, 18 posto ove dobne skupine sada koristi kontracepcijske metode poput spirale, u usporedbi s 3 posto u 2011. godini.

Kompatibilnost i pouzdanost u fokusu

Studija pokazuje da je za 39 posto spolno aktivnih odraslih osoba pouzdanost, a za 30 posto jednostavnost korištenja odlučujući kriterij pri odabiru metode kontracepcije. Dobra tolerancija postaje sve važnija za 25 posto.

Troškovi igraju ulogu

Za 19 posto svih žena i muškaraca cijena kontracepcije važan je čimbenik. Značajnost troškova posebno potvrđuju žene (30 posto), mladi ispitanici (34 posto) i osobe s niskim primanjima (39 posto).

Dobro informiran iz raznih izvora

Ispitanici se osjećaju dobro informiranima: 94 posto osoba u dobi od 18 do 49 godina smatra da su "vrlo dobro" ili "dobro" informirani o svojim kontraceptivima. Ginekološki savjeti i dalje su najvažniji izvor informacija za žene sa 73 posto. Zanimljivo je da su po prvi put web stranice za muškarce ukupno najčešće spominjani izvor informacija. Mi iz Mister Size također pokušavamo dati svoj doprinos svojim blogom o kondomima kako bismo pružili još više i bolje informacije o kontracepciji i kondomima.

Zaštita od spolno prenosivih bolesti

Budući da su spolno prenosive bolesti, prema sadašnjim podacima, nažalost u porastu, povećana uporaba kondoma dobar je znak da se taj trend može preokrenuti. Za razliku od kontracepcijskih pilula, kondom pouzdano štiti od spolno prenosivih bolesti te je stoga lako dostupna, pouzdana i jeftina kontracepcija bez nuspojava izazvanih hormonima.

Zaključak

Kontracepcijski krajolik u Njemačkoj prolazi kroz promjene. Kritički stav prema hormonskim kontracepcijskim metodama dovodi do toga da kondom zamjenjuje pilulu kao broj jedan. Podnošljivost, pouzdanost i jednostavnost primjene u središtu su izbora kontracepcije. Mogućnost dobivanja informacija putem interneta postaje sve važnija. S pravim kondomom iz Mister-a u vašoj individualnoj veličini kondoma, zabava i osjećaj nisu zanemareni, pa kondomi nisu niti pretijesni niti skliznu i možete bezbrižno uživati u seksu.

Sada odredite veličinu kondoma

Kupujte kondome izravno

Mister Size
Više artikala

Prvi seks: savjeti i informacije kako ga učiniti ugodnim

Čitaj SAD

Što je Pearl Index – i zašto su kondomi dobri!

Čitaj SAD

Pravilno čuvajte kondome

Čitaj SAD