Skip to main content

Kontracepcija bez hormona za žene, najbolje metode

U ovom ćete članku saznati koja su kontracepcijska sredstva bez hormona i metode kontracepcije dostupni vama kao ženi. Također ćete dobiti uvid u to kako metode djeluju, koliko koštaju i koliko su sigurne.

Za označavanje sigurnosti koristimo Pearl Index. Pokazuje koliko je žena zatrudnjelo ako su redovito koristile kontracepcijsku metodu 1 godinu. Pearl Index od 15 znači da je 15 od 100 žena zatrudnjelo u jednoj godini korištenjem ove metode.

Koje metode kontrole rađanja postoje za žene?

Za razliku od muških kontracepcijskih metoda, ženama je na raspolaganju širok izbor kontracepcijskih metoda. Sve u svemu, mogu se podijeliti u 4 različite kategorije:

Hormonske metode kontrole rađanja: Ovim metodama kontrole rađanja vlastiti estrogeni i progestini u tijelu se primjenjuju na različite načine. Ovi hormoni varaju vaše tijelo da misli da ste trudni, zbog čega ne možete zatrudnjeti.

Metode kemijske kontrole rađanja: Ukratko, metode kemijske kontrole rađanja kao što su gelovi ili kreme za kontrolu rađanja ubijaju ili imobiliziraju spermu. Ovi spermicidi bi se trebali koristiti samo u kombinaciji s drugim kontraceptivima jer sami po sebi nisu sigurni.

Mehaničke metode kontracepcije: One uključuju ženske kondome, cervikalne kapice ili kontraceptivna sredstva od bakra. Ovim kontraceptivima stvara se barijera koju spermatozoidi ne mogu probiti.

Prirodna kontracepcija: Temperaturna metoda ili kalendarska metoda spadaju u ovu kategoriju kontracepcijskih metoda bez hormona. Uglavnom, cilj ovih metoda je da promatrate svoje tijelo kako biste odredili svoje plodne dane.

Prirodna kontracepcija

Trenutačno postoji 5 različitih prirodnih metoda kontrole rađanja koje možete koristiti da biste se oslobodili hormona. Dobra stvar je: ako se pravilno i redovito koriste, mogu biti čak i vrlo sigurni.

Osim toga, mnoge žene navode da su im ove metode uvelike pomogle da bolje razumiju i percipiraju svoj ciklus i svoje tijelo.

Samo za ovu točku možda bi bilo vrijedno testirati jednu ili više metoda.

Važno je da se ne suzdržavate od spolnog odnosa samo na dan ovulacije ili da koristite druge metode kontracepcije poput kondoma. Jer spermatozoidi mogu preživjeti do 4 dana u maternici. To znači da biste trebali planirati najmanje 5 dana apstinencije ili zaštite.

Prirodna kontrola rađanja s kalendarskom metodom

Kalendarska kontracepcija jedna je od najstarijih prirodnih metoda kontracepcije. Gotovo istovremeno su je razvili ginekolozi Kyusaku Ogino i Hermann Knaus 1920-ih godina, zbog čega je metoda poznata i kao "Knaus-Ogino metoda".

Sve što trebate za korištenje metode kalendara je ciklusni kalendar ili dnevnik.

Važno je da promatrate i dokumentirate svoj ciklus oko 6 mjeseci prije nego što počnete računati. Je li vaš ciklus redovit? Redovito odstupanje ili nepravilno?

U osnovi, metoda pretpostavlja ciklus od 28 dana, s ovulacijom nakon 14 dana.

Ovdje možete pročitati kako točno funkcionira izračun.

Troškovi: Od oko 6 eura za kalendar ciklusa, ali radi s bilo kojim kalendarom

Pearl Index: 9 od 100

Cervikalna metoda umjesto pilule

Kod cerviks metode morate opipati cerviks ili cerviks. Jer se mijenja tijekom vašeg ciklusa. Neposredno nakon menstruacije čini se da je grlić maternice napet i zatvoren. Osim toga, tada je bliže ulazu u vaginu.

Tijekom plodnih dana cerviks je mekan (kao usne) i blago raširen. Osim toga, sada je dublje unutar tijela.

Ova se metoda dobro kombinira sa sljedećim prirodnim metodama kontrole rađanja.

Cijena: besplatno

Pearl Index: 3 do 23 od 100

Kontracepcija promatranjem cervikalne sluzi

Metoda cervikalne sluzi, također poznata kao Billingsova metoda, djeluje na sličan način kao i cervikalna metoda.

Cervikalna sluz mijenja se tijekom ciklusa od grudičaste i viskozne nakon menstruacije do mliječne i mutne neposredno prije ovulacije. Što se više približavate ovulaciji, to će vaša cervikalna sluz postati tekuća i prozirnija.

U najplodnijim danima možete povlačiti konce sa sluzi između prstiju.

Kako biste koristili metodu kontrole rađanja cervikalne sluzi, morate svaki dan testirati i dokumentirati količinu, boju i konzistenciju. Ako se količina cervikalne sluzi u kratkom vremenu višestruko poveća, ovulaciju možete očekivati za 2 do 3 dana.

Cijena: besplatno

Pearl Index: 15 od 100

Kontracepcija bez hormona pomoću metode temperature

Ovom metodom morate termometrom izmjeriti tjelesnu temperaturu nakon ustajanja, koja se naziva i bazalna tjelesna temperatura.

Nakon ovulacije vaša tjelesna temperatura raste za nekoliko desetinki stupnja, gdje ostaje do menstruacije, a zatim ponovno pada.

Budući da na vašu tjelesnu temperaturu mogu utjecati i stres ili bolest, uvijek je trebate kombinirati s drugim metodama kao što je Billingsova metoda.

Neki uređaji za praćenje fitnessa već nude funkcije za kontinuirano mjerenje tjelesne temperature. To uključuje, na primjer, Fitbit ili Oura.

Troškovi: Ovisno o proizvodu, između 2 i 399 eura

Pearl Index: 0,8 do 3 od 100

Kontracepcija pomoću simptotermalne metode

Simptotermalna kontracepcijska metoda kombinacija je temperaturne metode, metode cervikalne sluzi i po potrebi cervikalne ili kalendarske metode.

Kombinacijom različitih metoda možete pouzdanije predvidjeti svoje plodne dane.

Troškovi: 2 do 399 eura, mogu postojati tekući troškovi za aplikacije

Pearl Index: 0,4 od 100

Bakrena spirala, bakreni lančić ili bakrena kuglica za dugotrajnu kontracepciju

S bakrenim kontraceptivima imate veliku prednost što ih ginekolog koristi jednom, a zatim ih možete koristiti kao kontracepciju do 5 godina. Svakih 6 mjeseci moraš provjeriti je li još sve na mjestu i to je to.

Bakar oštećuje spermu i imobilizira je. Osim toga, mijenja se i grlić maternice, što također znatno otežava ili onemogućuje prodiranje spermija.

Nedostatak ovih nehormonskih kontraceptiva je to što je umetanje i vađenje izrazito bolno. U nekim slučajevima mogu izazvati i jače menstrualno krvarenje i nelagodu.

Troškovi: oko 120 do 400 eura

Pearl Index: 0,4 do 1 u 100

Dijafragma ili cervikalna kapica za kontracepciju bez hormona

Ove dvije metode kontracepcije bez hormona spadaju u tehničku kontracepciju za žene. To su silikonske podloške koje također imaju unutra opružni prsten. Dijafragma ili cervikalna kapica mogu se umetnuti do 2 sata prije spolnog odnosa kako bi se blokirala sperma.

Kontracepcijska sredstva tako stvaraju barijeru ispred grlića maternice, koju je moguće dodatno ojačati primjenom spermicida poput kontracepcijskih gelova ili krema.

Cervikalne kapice mogu se čak i usisati na grlić maternice, čineći ih čvršćim.

Nedostaci ovih alternativa pilulama su da moraju biti u vagini najmanje 8 sati nakon spolnog odnosa. Osim toga, ginekolozi ih moraju posebno prilagoditi. Osim toga, nepravilno umetanje može dovesti do neželjene trudnoće, a također ne štite od spolno prenosivih bolesti.

Cijena: oko 31 do 70 eura plus kontracepcijski gelovi ili kreme od oko 10 do 15 eura po tubi.

Pearl Index: 1 do 20 od 100

Ženski kondomi kao alternativa pilulama

Ženski kondomi, također poznati kao "femidomi", slični su muškim kondomima. Da biste ga koristili, trebate umetnuti jedan kraj u vaginu i popraviti ga. Drugi kraj ostaje izvana i prekriva vulvalne usne. Penis ostaje u ovoj koži od lateksa, koja hvata svu spermu.

Još jedna prednost femidoma je ta što vas također štiti od spolno prenosivih bolesti.

Nažalost, postoje i nedostaci. Kada se koriste, mogu pucketati, kliziti i nisu nužno laki za korištenje.

Cijena: od oko 8,50 do 10,50 po pakiranju

Pearl Index: 5 do 25 od 100

Kondomi za sigurnu kontracepciju

Kao alternativa femidomima, tu su naravno kondomi koje nose muškarci.

Doduše, nisu kontracepcijsko sredstvo za vas kao ženu u tom smislu, ali su ipak alternativa bez hormona koja se lako koristi i lako je nabaviti.

Kako biste imali najveću sigurnost i zabavu s njim, vi (ili vaš partner) trebate paziti da koristite pravu veličinu kondoma.

Ovdje možete pročitati kako vi ili vaš partner pronaći savršenu veličinu kondoma.

Cijena: od oko 3,95 eura po pakiranju

Pearl Index: 2 do 12 od 100

Sterilizacija - bez hormona, ali konačna

Sterilizacija je bezhormonska kontracepcijska metoda za žene i muškarce koji više ne žele imati djecu. Iako se često reklamira da je sterilizacija reverzibilna, šanse za uspjeh su niske, a čak i ako jesu, šanse za uspješnu trudnoću se smanjuju.

Ovom metodom vaši se jajovodi ili zatvaraju ili odsijecaju. Kao rezultat toga, jajne stanice više ne mogu migrirati u maternicu, čineći oplodnju nemogućom.

Troškovi: Oko 600 do 1000 eura (pokriva zdravstveno osiguranje ako postoji liječnički nalaz da je potrebna sterilizacija)

Pearl Index: 0,1 do 0,3 od 100

Koliko je koitus interruptus siguran kao kontracepcijsko sredstvo?

Korištenje koitusa interruptusa (koji se također naziva metoda izvlačenja) kao metode kontrole rađanja jedna je od najnesigurnijih metoda kontracepcije.

Do neželjene trudnoće može doći prilično lako i to ne štiti od prijenosa spolno prenosivih bolesti.

U principu, kod ove metode penis se izvlači iz rodnice neposredno prije ejakulacije. Međutim, to zahtijeva veliku dozu samokontrole i sjeme još uvijek može pobjeći iz penisa prije ejakulacije.

Pearl indeks od 4 do 18 trudnoća samo je približna procjena i vjerojatno će u stvarnosti biti čak i viši.

Cijena: besplatno

Pearl Index: 4 do 18 od 100

Zaključak o kontracepciji bez hormona za žene

Postoji mnogo različitih kontracepcijskih metoda bez hormona i kontracepcijskih sredstava koje vi kao žena možete koristiti umjesto tableta, hormonskih štapića ili hormonskih spirala. Kako biste pronašli najbolju metodu za sebe, preporučamo razgovor s ginekologom ili isprobavanje prirodnih ženskih metoda kontracepcije.

Pročitajte naš post o novim i starim metodama kontracepcije kod muškaraca ako vas zanima što ih sprema.

Mister Size
Više artikala

Dobar seks ne mora biti savršen

Čitaj SAD

Pilula – stvarno ravnopravnost u spolovima?

Čitaj SAD

Kondomi i lubrikant: ovako seks teče kao sat

Čitaj SAD