Skip to main content

Skriveni rizici jeftinih proizvoda - ne samo kondoma

U današnjem globaliziranom svijetu pristup proizvodima iz svih krajeva svijeta lakši je nego ikad prije. Platforme iz Kine kao što su Temu, AliExpress i Shein revolucionirale su online kupnju nudeći široku paletu proizvoda po vrlo pristupačnim cijenama. Prema istraživanju tvrtke za istraživanje tržišta Appinio, od siječnja 2024. 26 posto Nijemaca u dobi od 16 do 65 godina već je kupilo nešto od Temua. Oko 200.000 paketa sada dolazi u Njemačku iz Kine svaki dan.

Neki od tih proizvoda također uključuju kondome i stoga proizvode koji moraju biti odobreni kao medicinski uređaji u Europi i testirani na sigurnost kako bi ponudili optimalnu zaštitu ne samo od neželjene trudnoće, već i od spolno prenosivih bolesti. Ali niske cijene uvijek postavljaju pitanja o kvaliteti i sigurnosti ovih proizvoda. Ovaj post na blogu naglašava potencijalne rizike povezane s kupnjom jeftinih proizvoda, posebice kondoma s Dalekog istoka, i daje preporuke o tome kako se možete zaštititi.

Briga o kvaliteti i sigurnosti

Glavna briga pri kupnji jeftinih proizvoda, posebice kondoma, ne bi trebala biti samo cijena, već kvaliteta i sigurnost. Kondomi se ne koriste samo za sprječavanje trudnoće, već i za zaštitu od spolno prenosivih infekcija. Međutim, učinkovitost kondoma uvelike ovisi o njihovoj kvaliteti. Istraživanja* su pokazala da kondomi koji ne zadovoljavaju međunarodne, američke ili europske standarde kvalitete imaju veći rizik od pucanja i curenja, što značajno smanjuje zaštitu.

Mnogi proizvodi posebno jeftinih trgovaca s Dalekog istoka također mogu biti dobri ili imati dobar omjer cijene i učinka. Međutim, kondomi imaju povećane sigurnosne zahtjeve, za koje se ne može nužno reći na prvi pogled na proizvod ispunjava li ih. Kada je riječ o kondomima ili drugim intimnim proizvodima kao što su seks igračke i lubrikanti, treba imati na umu da oni dolaze u dodir s tijelom i da su materijali ponekad zagađeniji štetnim tvarima više nego što bismo željeli. S elektroničkim seks igračkama također postoji problem električne sigurnosti, koja se možda ne ispituje tako strogo kao na primjer u Europi.

Kako funkcioniraju platforme za e-trgovinu iz Kine?

Platforme kao što su Temu, AliExpress i Shein poznate su po pristupačnim cijenama. Ovi niski troškovi često se postižu proizvodnjom u zemljama s nižim troškovima proizvodnje. Platforme često kupuju proizvode u velikim količinama izravno od proizvođača ili ih čak proizvodi izravno proizvođač kada se narudžba preda i pošalje izravno kupcima. To čak štedi troškove skladištenja i dostave. Proizvodi potom obično stižu u Europu posebno unajmljenim zrakoplovima i zatim se predaju lokalnoj paketnoj službi. Uz poplavu paketa koji sada svakodnevno pristižu u Europu, carina ih može samo nasumično provjeravati i stoga ne može osigurati da su svi nesigurni proizvodi izdvojeni ili da su svi potrebni porezi plaćeni u zemljama odredišta. Dakle, ako naručite kondome u Aziji, oni moraju proći carinu, provjeru koja vam daje sigurnost da se nesigurni proizvodi izdvajaju, ali to ne nudi jer se ne može provjeriti svaka pošiljka.

Kondomi proizvedeni u Aziji:

Zapravo, većina kondoma sada se proizvodi u Aziji, uključujući one koji se mogu kupiti u Europi i Sjevernoj Americi od poznatih marki. Ipak, često postoje jasne razlike u kvaliteti. U Europi, primjerice, postoje stroga pravila za kondome jer moraju biti odobreni kao medicinski proizvod. U ovom slučaju to se odnosi i na proizvodnju u Aziji. Stoga kondomi proizvedeni za Europu moraju ispunjavati sve zahtjeve Zakona o medicinskim proizvodima. Tvornice moraju proći vrlo zahtjevne certifikate i svaki se kondom pojedinačno testira. Za Europu, na primjer, postoji odgovarajući ISO standard koji kondomi moraju zadovoljiti: DIN EN ISO 4074

Ali zašto se kondomi uglavnom proizvode u Aziji? To je jednostavno zato što tamo rastu sirovine. Kondomi su napravljeni od prirodnog kaučukovog lateksa, koji se proizvodi od soka kaučukovca. Uzgoj se obično odvija u Južnoj Americi ili jugoistočnoj Aziji. Velike zemlje proizvođači uključuju Tajland, Indoneziju i Maleziju. Kroz lokalnu proizvodnju mi u Mister Size-u također omogućujemo lokalnom stanovništvu da sudjeluje u lancu vrijednosti svojih sirovina, a ne samo jeftino prodaju sirovina u Europu.

Na što treba obratiti pozornost

Ako želite kupovati kondome online, obratite pozornost na sljedeće:

  • Lokalne trgovine: s trgovinama iz EU-a ili čak iz vaše zemlje, trebali biste biti sasvim sigurni da proizvodi zadovoljavaju odgovarajuće lokalne zahtjeve kvalitete, jer su također podložni nadzoru tržišta u odgovarajućim zemljama i stoga smiju prodavati samo odobrene medicinske proizvoda. Naravno, kao i u drugim industrijama, mogu postojati jedna ili dvije osobe koje zaobilaze propise ili čak lažne trgovine.
  • Ocjene prodavača: provjerite recenzije i povratne informacije drugih kupaca o kvaliteti proizvoda i pouzdanosti prodavača.
  • Opisi proizvoda: Budite oprezni s nejasnim ili neadekvatnim opisima proizvoda. Renomirani proizvodi obično sadrže detaljne informacije o materijalima i značajkama proizvoda.
  • Pravila povrata: Provjerite prodavateljeva pravila povrata. Politika povrata prilagođena kupcima može biti pokazatelj pouzdanosti prodavatelja.
  • Pregledajte web stranicu marke: Ako vaša odabrana robna marka kondoma ima vlastitu web stranicu, obično je možete pronaći vrlo jednostavno pretraživanjem weba i saznati više o proizvodu, a često io preporučenim prodajnim mjestima. Kod nas ćete pronaći detaljne informacije o našim kondomima i poveznice na odabrane trgovine izravno u našem prostoru Mister Size Shopa.
  • Budite kritični:trebali biste biti kritični prema iznimno niskim cijenama, koje često dolaze nauštrb kvalitete proizvoda. Krivotvoreni su i kondomi.

Kupnja jeftinih proizvoda putem platformi kao što su Temu, AliExpress, Shein ili drugih dalekoistočnih trgovaca nosi potencijalne rizike u pogledu kvalitete i sigurnosti. Međutim, ti se rizici mogu svesti na najmanju moguću mjeru pažljivim pregledom informacija o proizvodu i recenzijama prodavača. Ključno je da vi, kao korisnik kondoma, preuzmete odgovornost kako biste bili sigurni da su proizvodi koje kupujete ne samo pristupačni, već i sigurni i učinkoviti. U konačnici, odluka je vaša, ali informirane odluke mogu pomoći u zaštiti vašeg zdravlja i sigurnosti.

Kako možete sigurno uštedjeti na kondomima?

Nakon što pronađete svoju veličinu kondoma, preporučujemo da kupite veliko pakiranje i uštedite na cijeni po kondomu. Kondomi imaju rok trajanjaod nekoliko godina nakon proizvodnje i obično nema štete u kupnji kondoma za tipičnu potrošnju od 1 ili čak 2 godine. Budući da svatko prirodno ima svoju individualnu potrošnju kondoma, Mister Size nudi različite veličine pakiranja, od pakiranja od 3 za isprobavanje, preko pakiranja od 10, do velikih pakiranja s 36 kondoma ili, od 2024., u vrećicama sa 100 kondoma.

U Mister Size Shop

Kondomi na odmoru

Letite li primjerice na Daleki istok, u Afriku ili Južnu Ameriku na godišnji odmor, najbolje je unaprijed se raspitati trebate li sa sobom ponijeti kondome jer kvaliteta ponuđenih kondoma može (ali i ne mora) ) biti značajno lošiji nego, na primjer, biti u Europi ili Sjevernoj Americi. Prije nekoliko godina došlo je do pravih skandala s domaćim kondomima u nekim zemljama, poput Vijetnama*, pa čak i u Africi*, vrlo loše kvalitete, a time i značajno povećanog rizika od neželjene trudnoće i prijenosa bolesti. Pretraživanjem na Googleu, na primjer, možete brzo pronaći relevantne primjere ili pogledati veze na naše izvore na dnu ove stranice.

Mister Size
Više artikala

Prvi seks: savjeti i informacije kako ga učiniti ugodnim

Čitaj SAD

Što je Pearl Index – i zašto su kondomi dobri!

Čitaj SAD

Pravilno čuvajte kondome

Čitaj SAD