Skip to main content

Kontracepcija u drugim zemljama - kondom, pilula itd. diljem svijeta

Kako kontracepcija funkcionira u drugim zemljama? Jesu li kondomi i pilule također popularne metode kontracepcije u svijetu?

Također vrijedi i za kontracepciju: različite zemlje, različiti običaji?

U Europi kontracepcijske pilule i kondomi jako prednjače kada je u pitanju kontracepcija, ovisno o zemlji, nekad jedna, nekad druga metoda. U Njemačkoj su, primjerice, pilula i kondom gotovo jednaki. Prema istraživanju BZgA (Federalnog centra za zdravstveno obrazovanje) iz 2018. godine, kondom je sve popularniji u odnosu na pilule, osobito među mlađim osobama između 18 i 29 godina, te je već sada kontracepcijska metoda broj 1 . Osobito mlađi ljudi vjerojatno više ne žele riskirati nuspojave pri uzimanju hormona u obliku tableta. Udio korisnika kondoma u ovoj dobnoj skupini porastao je za 7 postotnih bodova na 58 posto u odnosu na 2011. godinu, dok je udio korisnika pilula u istom razdoblju pao za 16 postotnih bodova.

Prema istraživanju BZgA iz 2018., sljedeće metode kontracepcije također su imale ulogu u Njemačkoj:

  • Spirala s 10% udjela
  • Sterilizacija muškaraca s udjelom od 3%.
  • Kalendarski način s 3% udjela
  • Sterilizacija žena s 2% udjela
  • Temperaturna metoda s 2% udjela
  • Vaginalni prsten/nuvaring s 2% udjela

Općenito, raste interes za kontracepciju bez hormona i trend se jasno kreće prema kondomima.

Koje su kontracepcijske metode još uvijek dostupne u svijetu?

U svijetu su pilula i kondom na 2. i 3. mjestu u kontracepcijskim metodama, pogotovo u Europi i drugim zapadnim zemljama čak su i na vrhu ljestvice. Kondomi i pilule tamo su lako dostupni i jeftini. U nekim zemljama možete B. Kondomi se čak mogu dobiti besplatno pod određenim uvjetima ili na recept.

U svijetu, nažalost, sterilizacija žena još uvijek je kontracepcijska metoda broj 1. Ova trajna metoda često je posljedica nedostatka drugih opcija.

Uz kondom i pilulu, spirala i tromjesečna injekcija također imaju vrlo značajan udio u svjetskim kontracepcijskim metodama. Druge metode. Metode bez hormona ili metode s hormonima kao što su kalendarska ili temperaturna metoda, vaginalni ili hormonski prstenovi ili koitus interruptus igraju samo podređenu ulogu u globalnoj usporedbi.

Samo kondom nudi dvostruku zaštitu

Važno je znati da uz sve navedene kontracepcijske metode samo kondom može pružiti zaštitu od neželjene trudnoće i istovremeno zaštitu od opasnih spolno prenosivih bolesti. Optimalnu zaštitu i osjećaj punine dobivate samo uz kondome s pravom veličinom kondoma. Kondom savršeno stoji, ništa ne sklizne i ništa ne steže i ne steže.

Mister Size
Više artikala

Pravilno stavite kondom - kako to učiniti a da ne budete dosadni

Čitaj SAD

Prijateljstvo+, druženje, otvorene veze i poligamija – o čemu se radi u modernim modelima veza?

Čitaj SAD

Bez obzira koliko velik ili mali - volim svoj penis

Čitaj SAD