Skip to main content

Luksemburg je vodeći u Europi u kontracepciji

S rezultatom od 94,2%, Luksemburg je bio na vrhu europske ljestvice kontracepcije "Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava", a odmah iza njega su Velika Britanija, Francuska i Belgija. Atlas kontracepcije 2024. temelji svoj poredak na procjeni vladine politike svake zemlje u pogledu pristupa kontracepciji, savjetima o planiranju obitelji i pružanju internetskih informacija o kontracepciji.

Europu još uvijek karakteriziraju jasne razlike u politici kontracepcije između istočne i zapadne Europe. „Atlas politike kontracepcije 2024“ otkriva odstupanja: Dok zapadnoeuropske zemlje poput Luksemburga (94,2%), Velike Britanije (94,1%), Francuske (93,2%) i Belgije (91,1%) ostvaruju visoke rezultate, pružajući sveobuhvatan pristup kontracepciji i savjete, istočnoeuropske zemlje poput Poljske s 33,5%, Mađarske s 40,0% i Armenije s 40,7% nalaze se na donjem kraju spektra.

U gornjoj trećini i dalje su zemlje poput Nizozemske (81,1%), Švedske (77,1%) i Njemačke sa 75,1%. U sredini su, primjerice, Austrija (61,7%), Švicarska (58,3%) i Italija s 57,3%.

Inicijativa Luksemburga da u potpunosti pokrije troškove kontracepcije bez dobnih ograničenja (osim kondoma) od 1. travnja 2023. ne samo da izdvaja tu zemlju u Europi, već predstavlja i oštru suprotnost situaciji u istočnoj Europi. U nekim zemljama pristup modernim kontracepcijske metode, pružanje informacija i društveno prihvaćanje kontracepcije ostaju glavni izazovi. Posebno Poljska, s rangom daleko ispod europskog prosjeka, ističe potrebu za političkim i društvenim reformama u ovom području.

Nekoliko zemalja u Europi pokriva troškove

Atlas procjenjuje ukupno 46 zemalja u Europi i pokazuje da iako 22 zemlje djelomično pokrivaju troškove određenih kontracepcijskih sredstava, a 44 zemlje nude savjete putem nacionalnog zdravstvenog sustava, kvaliteta i dostupnost ovih usluga uvelike varira. Dok je povrat troškova kontracepcije često dostupan u zapadnoj Europi, barem za odabrana sredstva kontracepcije i određene dobne skupine, a pristup savjetima je široko rasprostranjen, zemlje istočne Europe bore se s ograničenom dostupnošću, visokim troškovima i nedostatkom informacija.

Uz Luksemburg, primjer pokrića troškova je i Francuska: od 2022. troškove kontracepcije za žene do 25 godina pokriva zdravstveno osiguranje za žene do 25 godina, a od 2023. kondome za Francuze osobama do 25 godina također su besplatno dostupni u ljekarnama. Nešto slično postoji u Velikoj Britaniji.

Vodstvo Luksemburga u ovom području naglašava važnost političke podrške i ulaganja u spolno i reproduktivno zdravlje. Primjer Velikog Vojvodstva pokazuje da je napredak moguć kada vlade postave prioritete i sukladno tome raspodijele sredstva.

Jaz između istočne i zapadne Europe

Razdor između istočne i zapadne Europe u području politike kontracepcije podsjeća nas da još ima puno toga za učiniti. Potrebni su stalni napori kako bi se osiguralo da svatko u Europi ima pristup informacijama i alatima potrebnim za donošenje informiranih odluka o vlastitom reproduktivnom zdravlju.

Pionirska uloga Luksemburga i rad organizacija kao što je Planning Familial nadahnjujući su primjeri kako predanost i politička potpora mogu postići značajna poboljšanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Nadamo se da će i druge zemlje slijediti ovaj primjer kako bi prevladale razlike u kontracepcijskim politikama i stvorile Europu u kojoj svatko ima pravo na slobodan i informiran izbor u planiranju obitelji.

Zaštita bi također trebala igrati ulogu

Po našem mišljenju, osim kontracepcije, svoju bi ulogu trebala imati i zaštita od spolno prenosivih bolesti. Nažalost, mnoga kontracepcijska sredstva ne pružaju dovoljnu zaštitu od spolno prenosivih bolesti, a posljednjih su godina ponovno u porastu. Super je ako postoje besplatna kontracepcijska sredstva – ali ako, kao u primjeru Luksemburga, nisu uključeni kondomi, onda nažalost nema zaštite od spolno prenosivih bolesti. Ovdje je također malo fokusa na hormonske nuspojave kada se, na primjer, uglavnom promiču kontracepcijske pilule. Međutim, sve više ljudi opravdano odbacuje hormonske nuspojave.

Kako se možete zaštititi od spolno prenosivih bolesti

Odgovarajući kondomi dostupni u Europi

Iako u mnogim zemljama ima još puno toga za učiniti i treba voditi računa o zaštiti od bolesti, dobra vijest je da se mnogo toga dogodilo posljednjih godina i, na primjer, naši odgovarajući kondomi iz Mister Size sada su dostupni u gotovo sve europske zemlje dostupne.

Na Mister Size pregled zemalja

Odgovarajući kondomi u različitim veličinama imaju prednost povećanja sigurnosti i dobrog osjećaja pri korištenju kondoma u usporedbi sa standardnim kondomima. Ako vam kondom odgovara, neće skliznuti niti stegnuti penis i možete bezbrižno uživati u ljubavnom životu. Kondomi su lako i jeftino dostupni, a mogu se naručiti i putem interneta, primjerice.

Pronađite pravi kondom sada

Mister Size
Više artikala

Odredite pravu veličinu kondoma u 4 jednostavna koraka

Čitaj SAD

Postoje li temperature opasne za kondome?

Čitaj SAD

Pravilno staviti kondom – kako to učiniti a da ne bude dosadno

Čitaj SAD